روغن پایه

روغن‌های پایه را می‌توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:

  • روغن‌های پایه معدنی: این نوع روغن‌های پایه گروه‌های I و II هستند که از نفت خام به دست می‌آیند و از طریق فرآیند پالایش استخراج میشوند.
  • روغن‌های پایه مصنوعی: روغنهای پایه گروه III، نیز از روغن‌های پایه معدنی هستند، اما از طریق روش هیدروکراکینگ تصفیه می‌شوند. در حالی که روغنهای گروه IV و V، تنها از راه‌های مصنوعی یا شیمیایی تولید میشوند.

روغن‌های پایه مختلف اثرات متفاوتی بر عملکرد موتور دارند. استفاده از افزودنی‌ها این تأثیرات را تقویت میکند و ویژگیهای مفید بیشتری را به روغن اضافه میکند. مقدار افزودنی‌ها نیز در بخش‌های مختلف متفاوت است.

هنگام صحبت در مورد روانکنندهها، روغنهای پایه (یا ذخایر پایه) جز اصلی به حساب می‌آیند. این روغنها که 70 تا 95 درصد از ترکیب یک روانکننده را تشکیل میدهند، به عنوان ماده اصلی آن محسوب می‌شوند. روغن‌های پایه به طور طبیعی موجود نیستند و به جای آن، فرآیند پالایش نفت خام را طی میکنند. به طور معمول، تقریباً 2 درصد از تولید جهانی نفت خام به تولید روانکنندهها اختصاص دارد. با این حال، چند مرحله برای تبدیل نفت خام به روغن پایه وجود دارد.

در ابتدا، نفت خام را به دو روش تقطیر می‌کشند: تقطیر اتمسفر و تقطیر خلاء. بعد از تقطیر دوم، روغن‌های پایه را زیر آزمایش کامل قرار می‌دهند تا اطمینان حاصل شود که نتایج آزمون‌ها ویژگی‌های اساسی را نشان می‌دهند. ویژگی‌های حیاتی روغن‌های پایه از جمله ویسکوزیته، نوسانات و پایداری اکسیداسیون است. در پایان، روغن‌های پایه را برای مخلوط با مواد افزودنی آماده می‌کنیم. این مسئله در فصل آینده مورد بررسی قرار خواهد گرفت. تقطیر به جداسازی موادی مثل مایعات و بخارات از طریق استفاده از دمای بالا می‌پردازد. در طول فرآیند تقطیر اتمسفر، نفت خام به دمای حدود ۴۰۰ درجه سانتیگراد گرم شده که حرکت مولکول‌های روغن را به جداسازی مایعات و بخارات داخل برج تقطیر تشویق می‌کند. به دلیل چگالی بالاتر، مایع به سمت پایین برج حرکت می‌کند درحالی که بخارات به سمت بالا جابجا می‌شوند. بعضی از کسرها را می‌توان از نفت خام گرم‌شده استخراج کرد.

موسسه نفت آمریکا (API) روغن‌های پایه را به پنج گروه طبقه‌بندی کرده. گروه I، II و III از نفت خام (روغن معدنی)، گروه IV یک روغن کاملاً مصنوعی و گروه V برای تمام روغن‌های پایه است. آنها با سطح اشباع، سطح گوگرد و شاخص ویسکوزیته مشخص می‌شوند.

گروه I

به عنوان روغن‌های اشباع کمتر از 90 درصد، گوگرد بیش از 0.03 درصد و با محدوده شاخص ویسکوزیته 80 تا 120 طبقه‌بندی می‌شوند. این روغن از نفت خام به وجود آمده. در نتیجه ارزان‌ترین روغن‌های پایه موجود را می‌سازند. روغن‌های پایه گروه I  از روش استخراج با حلال به دست می‌آیند. این منجر به یک روغن با مولکول‌های نامنظم شده که باعث افزایش اصطکاک درون روغن می‌شود.

 

گروه II

به صورت بیش از 90 درصد اشباع، کمتر از 0.03 درصد گوگرد و با شاخص ویسکوزیته 80 تا 120 تعریف می‌شوند. اغلب با هیدروکراکینگ ساخته می‌شوند که فرآیند پیچیده‌تری نسبت به پایه گروه I است.  هیدروکراکینگ فرآیندی است که مولکول‌های هیدروکربنی بزرگ را به مولکول‌های کوچکتر تجزیه می‌کند. در نتیجه خواص آنتی اکسیدانی بهتری به آنها می‌دهد. قیمت روغن‌های گروه II نزدیک به روغن‌های گروه I است.

 

گروه III

بیشتر از 90 درصد اشباع، کمتر از 0.03 درصد گوگرد و دارای شاخص ویسکوزیته بالای 120 هستند. این فرآیند طولانی‌تر برای دستیابی به روغن پایه خالص‌تر طراحی شده است. فشار و حرارت بیشتری در طول فرآیند پالایشگاه اعمال می‌شود. یعنی نسبت به روغن‌های گروه I در برابر اکسیداسیون مقاوم‌تر‌اند. همچنین مانند روغن‌های پایه گروه دوم، این روغن‌ها نیز رو به افزایش هستند.

 

گروه IV

روغن‌های پایه گروه IV پلی آلفائولفین‌ها (PAOs) هستند. یعنی همان روغن‌های صنعتی پایه اصلی مصنوعی (سنتتیک) مورد استفاده در روغن‌های صنعتی و خودرویی. این روغن‌های پایه مصنوعی از طریق فرآیندی به نام سنتز توسط انسان ساخته می‌شوند. آنها محدوده دمایی بسیار گسترده‌تری دارند. برای استفاده در شرایط سرد و گرمای بالا عالی هستند. همچنین به طور قابل توجهی قیمت بالاتری از روغن‌های پایه گروه III دارند.

 

گروه V

روغن‌های پایه گروه V به عنوان تمام روغن‌های پایه دیگر طبقه‌بندی می‌شوند. از جمله سیلیکون، استر فسفات، پلی آلکیلن گلیکول (PAG)، پلی‌استر، بیولوب‌ها و غیره. روغن‌های این گروه می‌توانند در دماهای بالاتر استفاده بیشتری داشته باشند. حتی در مقایسه با روغن پایه مصنوعی PAO (سنتتیک)، شوینده‌ای عالی ارائه می‌کنند که به نوبه خود باعث افزایش ساعت‌های استفاده می‌شود. گفتنی است معمولا از روغن‌های گروه V به عنوان روغن پایه استفاده نمی‌شود، بلکه به عنوان یک افزودنی برای روغن‌های پایه دیگر استفاده می‌شود.

لیست روغن های پایه موجود در ایران براساس شاخص گرانروی و در سه گروه اول:

روغن پایه 180N  به دلیل ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی مطلوب، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از کاربردهای اصلی آن عبارتند از:

  • روان‌کننده‌های صنعتی: استفاده به عنوان پایه‌ای برای تولید روان‌کننده‌های صنعتی که در ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی استفاده می‌شوند.
  • روغن‌های موتوری: به عنوان یکی از اجزای اصلی روغن‌های موتوری که در موتورهای احتراقی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • روغن‌های هیدرولیک: به عنوان پایه‌ای برای تولید روغن‌های هیدرولیک که در سیستم‌های هیدرولیکی استفاده می‌شوند.
  • روغن‌های انتقال حرارت: استفاده در سیستم‌های انتقال حرارت به دلیل پایداری حرارتی بالا.

تنها عرضه‌کننده این محصول در بورس کالا، پالایش نفت تبریز می‌باشد.

روغن پایه SN 150 به عنوان یکی از روغن‌های پایه سبک، جایگاه ویژه‌ای در صنعت روغن‌ها دارد. این روغن پایه گروه I، پس از مراحل تصفیه حلال، با ویژگی‌هایی از جمله پایداری، کمتر واکنش‌پذیری، و ماندگاری بالا شناخته می‌شود.

عرضه‌کننده های این محصول در بورس کالا، شرکت نفت ایرانول و نفت پارس می‌باشند. در ادامه، اطلاعات فنی و دیتاشیت این محصول از تولیدکننده آورده شده است.

روغن پایه SN350 یکی از محصولات فرآورده نفتی است که به دلیل ویژگی‌های خاص خود، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روغن به‌عنوان یک ماده اولیه در تولید انواع روغن‌های روان‌کننده، هیدرولیک، و سایر محصولات صنعتی به کار می‌رود.

روغن پایه SN350 در بسیاری از صنایع به دلیل ویژگی‌های فنی منحصر به فرد خود مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله کاربردهای این روغن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • روان‌کننده‌های صنعتیروغن پایه SN350 به‌عنوان ماده اولیه در تولید روان‌کننده‌های صنعتی که در ماشین‌آلات و تجهیزات سنگین استفاده می‌شوند، کاربرد دارد.
  • روغن‌های هیدرولیک: به دلیل پایداری در دماهای مختلف، این روغن در سیستم‌های هیدرولیک مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • روغن‌های موتوری: این روغن در ترکیب با افزودنی‌ها به‌عنوان روغن موتوری استفاده می‌شود که به بهبود عملکرد موتور و افزایش طول عمر آن کمک می‌کند.
  • روغن پایه SN500 یکی از محصولات برتر روغن پایه است که در صنایع مختلف به کار می‌رود. این نوع روغن پایه از فرآیندهای استخراج با استفاده از حلال و موم‌گیری به دست می‌آید و به عنوان یکی از مرغوب‌ترین روغن‌های پایه گروه I در فرمولاسیون‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد، از جمله در روغن‌های موتور بنزینی و دیزلی، روانکارهای صنعتی، گریس‌ها و فرآورده‌های ویژه.
  • عرضه‌کننده های این محصول در بورس کالا، شرکت نفت سپاهان، نفت پارس و نفت بهران می‌باشند. در ادامه، اطلاعات فنی و دیتاشیت این محصول از تولیدکننده آورده شده است.

کاربردها:

  • روغن موتور بنزینی و دیزلی: با ویژگی‌های مناسب برای استفاده در موتورهای بنزینی و دیزلی، این روغن پایه عملکرد بهینه را ارائه می‌دهد.
  • روانکارهای صنعتی: برای استفاده در روانکارهای صنعتی از جمله ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی، این روغن پایه مناسب است.
  • گریس‌ها: در تولید گریس‌ها به منظور روان کردن و حفظ عملکرد بهتر، از این روغن پایه استفاده می‌شود.

روغن پایه High VI SN600 یکی از محصولات با کاربردهای گسترده در صنعت است. این نوع روغن پایه از فرآیندهای استخراج با حلال و موم گیری به دست می‌آید و به عنوان یکی از مرغوب‌ترین روغن‌های پایه گروه I در ترکیب روغن‌های موتور بنزینی و دیزلی، روانکارهای صنعتی، گریس‌ها و فرآورده‌های ویژه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تنها عرضه‌کننده این محصول در بورس کالا، شرکت نفت ایرانول می‌باشد.

کاربردها:

  • انواع روغن‌های موتور بنزینی و دیزلی
  • انواع روغن‌های موتور گاز سوز و دوگانه سوز
  • روانکارهای صنعتی
  • گریس و فرآورده‌های ویژه